A római Cordoba
A Mesquitával szemben található a Gauadalquiviren átívelő római alapokra épített mór kőhíd. Mellette a Calahorra, szintén római-mór építésű erőd. A városon túl felkereshetjük a dór stílusú, II. Fülöp korabeli Puerta del Puente diadalívet.

A mór és zsidó Cordoba
A régi hídról csodáljuk meg a szigeteken és a parton látható arab vizimalmokat. Menjünk ki a városfalon túlra, sétáljunk végig kívül, elhaladunk a római arab, és mór filozófusok szobrai mellett (Seneca, Averroes, Maimonides), majd a következő kapun visszatérhetünk az óvárosba. Sétáljunk el a zsidó negyedbe, ahol megnézhetjük a gettót és a zsinagógát.

Alcazar de los Reyes
A XVI. Században alapította XI. Alfonz ezt a katolikos templomot és kolostort. Elsősorban gyönyörű kertjéért, sétányaiért érdemes felkeresni.

A csendes Kordoba
Keressük fel az óvárost, sétáljunk a szűk, fehérfalú, virágos sikátorokban, (Calle de las Flores, Calle Bosco) ha tehetjük, kukkantsunk be a patiokba, nem fogjuk megbánni. A barangolásra akár fél napot is szánhatunk, akadnak pirinyó kisvendéglők a testi örömök számára is, a boltocskák pedig pénztárcánkat apasztják rendesen, ha nem vigyázunk.

Mesquita
A mór építészet egyik csúcsa a piros-fehér csíkos boltívekkel összekötött oszloperdő. Közepén éles kontraszttal áll a XVI. Században beleépített keresztény templom! Megcsodálhatjuk a kőrus gazdagon faragott székeit. Azon túl találjuk mindkét lenyűgöző architektúrájú Michrábot, a mohamedán szentélyt. A Narancsudvar fáiról ne együnk, díszfák! A szamárhátíves Puerta del Perdon és a legrégibb építésű Puerta de San Esteban sajnos porlad, de így is megkapó.

Ruinas de Medina Azahara
Nyitva: 10-től 14 óráig és 16-tól 18:30-ig, nyáron 18-tól 20:30-ig.
A busz terminálról helyi járattal kimehetünk a 8 km-re lévő, III. Abderraman kalifa által építtetett nyári lakhoz. Nevezhetjük mór Versaillesnek is. Az építmények romjaikban is lenyűgözők, a kert most is csodás, igazi idilli pihenőhely. Nekünk is hasznunkra lesz!

El Escorial
Tel.: 91 890 5902; 91 890 5903
Nyitva: Nyáron keddtől péntekig 10-től 18 óráig.
Az Elesettek völgyének hatalmas fehér emlékkeresztjétől kísérve érjük el a kisvárost, mellette a királyi kastélyt és a vele egybeépült San Lorenzo templomot. II. Fülöp fogadalomból emeltette, az általa szétlőtt Szent Lőrinc kolostor helyett, a kastély és kolostor rostély alaprajzú, az azon megsütött vértanu emlékére. A hűvös eleganciájú épület 207 × 161 m, négy saroktornya, kupolája, 86 lépcsőháza, 1860 helyiségének 2500-nál több ablaka érzékelteti méreteit. Belső terei, berendezése, festményei, kincsei méreteihez méltók. 10 m átmérőjű, nyolcszögű Panteonjában 26 uralkodó nyugszik. Külön egység a Palacio Real és a Bazilika, gyönyörű a kert is. Ha igazán át akarjuk tekinteni, és monumentalitását érzékelni, másszunk fel a mögötte lévő hegyoldalba. Félórás kellemes erdei séta után nem mindennapi látványban lesz részünk.
Megközelítés: Busz: Moncloa busz termináltól a 664 és 661 vonal;
Autó: A-VI aotópálya Las Rosas felé, kijárat az M-505, vagy M-600.

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyolorszag-utazas.blog.hu/api/trackback/id/tr362103441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása